Gepubliceerd: 23 oktober 2023

Wat hulp vragen zo lastig maakt en de voordelen van wel om hulp vragen

Vragen om hulp, wat maakt dat dit voor velen zo moeilijk is en doen we dit niet snel? Die vraag heb ik mij meerdere malen gesteld en toen dacht ik waarom schrijven we hier niet gewoon een blog over. Want geloof mij maar, als het gaat om niet om hulp durven of willen vragen ben je echt niet alleen.

Er zijn veel mensen die het lastig vinden om om hulp te vragen of zelfs angst hebben om om hulp te vragen. Ook zijn er veel mensen die het nog steeds als taboe zien om met een psycholoog te praten. Laten we onze persoonlijke ontwikkeling serieus nemen en eens kijken wat maakt dat hulp vragen toch zo lastig is maar ook wat het je kan opleveren als je het wel doet. Dit hoeft niet aan een tafel bij een psycholoog te zijn maar kan ook klein beginnen binnen je familie of vriendenkring. En eventueel ook zelfs door middel van een sessie paardencoaching bij mij. Lees vooral verder om te kijken of jij je hier wellicht in herkend.

Vind jij het ook zo moeilijk om hulp te vragen?

In deze blog ga ik dus aankaarten wat verschillende redenen zijn waardoor mensen niet om hulp willen of durven vragen en wat het jou juist kan opleveren als je wel om hulp vraagt. Denk dan daarna nog eens na of je misschien toch die hulp wilt aanvaarden en die stap vooruit wil zetten. Wanneer je dan denkt ja ik ben er klaar voor om die stap vooruit te zetten neem dan vooral contact op en we gaan samen kijken naar een passend aanbod om samen te zorgen dat jij weer verder kan.

Eventuele redenen om terughoudend te zijn met hulp vragen

Mensen kunnen om verschillende redenen terughoudend zijn om hulp te vragen, zelfs als ze het nodig hebben. Enkele veelvoorkomende redenen zijn:

  • Trots en zelfstandigheid: Sommige mensen hechten veel waarde aan hun zelfstandigheid en willen niet toegeven dat ze hulp nodig hebben, vaak omdat dit kan aanvoelen als een teken van zwakte. Mensen willen soms de indruk wekken dat ze alles onder controle hebben en geen hulp nodig hebben, om anderen niet teleur te stellen of om aan verwachtingen te voldoen.
  • Angst voor afwijzing: Mensen zijn soms bang dat anderen hun verzoek om hulp zullen afwijzen of dat ze als een last zullen worden gezien. Dit is vaak een invulling van deze persoon en hij of zij weet niet of zijn / haar omgeving dit ook zo ziet.
  • Schaamte: Het gevoel van schaamte kan mensen ervan weerhouden om hulp te vragen, vooral als ze denken dat hun situatie of probleem hen in een negatief daglicht zal stellen.
  • Onzekerheid: Sommigen zijn bang dat het vragen om hulp betekent dat ze hun eigen beperkingen moeten erkennen, wat hun zelfbeeld kan beïnvloeden.
  • Verwachtingen van anderen: Als anderen hen als ‘sterk’ of ‘onafhankelijk’ zien, kan dat druk zetten op mensen om geen hulp te vragen, zelfs als ze die wel nodig hebben.
  • Tijd en moeite: Het kan lijken alsof het vragen om hulp meer tijd en moeite kost dan het gewoon zelf proberen op te lossen.
  • Mogelijke negatieve gevolgen: Mensen kunnen vrezen dat het vragen om hulp kan leiden tot conflicten, misverstanden of verlies van controle over de situatie.
Het aanbieden en accepteren van hulp

Wat het wel om hulp vragen jou kan opleveren

Nu we verschillende redenen hebben gehad waardoor sommige mensen wellicht terughoudend zijn met hulp vragen is het natuurlijk ook van belang dat we juist laten weten wat hulp vragen je allemaal op kan leveren. Hieronder dus verschillende voordelen van het vragen om hulp:

  • Efficientie: Het kan je helpen om sneller oplossingen te vinden voor problemen, omdat anderen mogelijk al ervaring hebben met vergelijkbare situaties. De spreekwoordelijke je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden als deze al uitgevonden is.
  • Perspectief en inzicht: Anderen kunnen je nieuwe perspectieven en inzichten bieden die je zelf misschien niet had overwogen.
  • Emotionele steun: Hulp vragen kan je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat, wat je emotionele welzijn ten goede kan komen.
  • Leren en groeien: Het vragen om hulp kan een leerervaring zijn en je helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
  • Versterking van relaties: Het tonen van kwetsbaarheid en het vragen om hulp kan relaties versterken, omdat het anderen laat zien dat je hen vertrouwt en waardeert.
  • Tijdbesparing: Het kan je helpen kostbare tijd te besparen door te voorkomen dat je vastloopt in moeilijke situaties.

Conclusie

Kortom, het vragen om hulp is geen teken van zwakte, maar eerder een teken van zelfbewustzijn, kracht en intelligentie. Het kan je helpen om effectiever met uitdagingen om te gaan en je persoonlijke groei en welzijn te bevorderen.

Tijdens de paardencoaching sessies kunnen we aan de slag gaan met verschillende thema’s waar je op dat moment tegen aan loopt of thema’s welke op dat moment spelen in jouw leven. Dus ik zou zeggen neem je persoonlijke groei en welzijn serieus en neem contact op, vraag om hulp. Wellicht zie ik je snel tussen de paarden of hoor ik jou voor een telefonische kennismaking. Uiteraard mogen ook alle vragen gesteld worden via het contact formulier of via whatsapp. Tot snel!

Reacties

    Geef een reactie
    paardencoach de witte vlinder krimpen aan de lek
    paarden therapie mentale weerbaarheid
    parden inzetten voor therapie
    © De Witte Vlinder | website door Click Active Internet en Media