Gepubliceerd: 23 januari 2024

Blue Monday, hoe kom ik deze dag door?

Jaja het is weer zover dat de termen om je oren vliegen. Deze keer is het weer de beurt aan Blue Monday. Vandaag of in de loop naar vandaag toe zal je vast al een aantal keer te horen gekregen dat vandaag Blue Monday is. Maar wat betekend deze term nu eigenlijk? Wie kan er allemaal last hebben van deze dag en wat kan je er aan doen om deze dag zo goed mogelijk door te komen? En uiteraard hoe kan paardencoaching je helpen in het omzetten van depressieve en of sombere gevoelens?

Wat is Blue Monday?

“Blue Monday” verwijst meestal naar de derde maandag van januari en wordt vaak beschouwd als de meest deprimerende dag van het jaar. Het concept werd voor het eerst bekendgemaakt als onderdeel van een persbericht door een Brits reisbureau in 2005. De formule die wordt gebruikt om Blue Monday te berekenen houdt rekening met factoren zoals het weer, schuldniveaus, de tijd sinds Kerstmis, de tijd sinds het niet behalen van goede voornemens voor het nieuwe jaar, lage motivatieniveaus en het gevoel dat er actie moet worden ondernomen.

Het is belangrijk op te vertellen dat het concept van Blue Monday wijdverbreide kritiek heeft gekregen vanwege het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing en zijn oorsprong als marketingstrategie. Hoewel het waar is dat veel mensen zich een beetje neerslachtig kunnen voelen tijdens de wintermaanden (winterdip), is het toeschrijven van een specifieke dag als de “meest deprimerende” wetenschappelijk gezien niet nauwkeurig. Mentale gezondheid is een complexe kwestie en gevoelens van verdriet of depressie kunnen worden beinvloed door verschillende factoren die per persoon kunnen verschillen. Als jijzelf of iemand die je kent worstelt met de mentale gezondheid wordt het aanbevolen om steun en hulp te zoeken bij een professional.

Wie kan er last hebben van Blue Monday?

In theorie kan iedereen last hebben van het geviel dat geassocieerd wordt met “Blue Monday”. De term verwijst naar een algemeen gevoel van neerslachtigheid dat vaak wordt toegeschreven aan factoren zoals winterweer, het einde van de feestdagen, financiële druk, het niet behalen van goede voornemens en andere stressoren die samenkomen rond deze tijd van het jaar.

Mensen die gevoelig zijn voor seizoensgebonden stemmingswisselingen zoals bijvoorbeeld bij seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) kunnen meer vatbaar zijn voor dergelijke gevoelens tijdens de wintermaanden, inclusief op Blue Monday. Ook kunnen mensen die al last hebben van depressie, angst of andere mentale gezondheidsproblemen deze gevoelens op Blue Monday versterkt ervaren.

Het is echter belangrijk ook te benoemen dat iedereen uniek is en niet iedereen zal Blue Monday op dezelfde manier ervaren. Mensen hebben verschillende coping mechanismen en veerkrachtniveaus. Als iemand zich echter langdurig somber of depressief voelt is het raadzaam professionele hulp te zoeken.

somberheid en depressief

Wat kan ik doen om Blue Monday zo positief mogelijk door te komen?

Om Blue Monday zo positief mogelijk door te komen zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om je stemming te verbeteren en de dag op een positievere manier door te brengen.

Hieronder enkele suggesties:

  • Zorg voor voldoende licht: Daglicht heeft invloed op je stemming dus probeer zoveel mogelijk natuurlijk daglicht op te vangen. Als het weer het toelaat maak dan een wandeling buiten.
  • Beweging en lichaamsbeweging: Fysieke activiteit kan endorfines vrijmaken wat je stemming kan verbeteren. Overweeg om te sporten, een wandeling te maken, yoga te doen of gewoon wat stretchoefeningen te doen.
  • Sociale interacties: Breng tijd door met vrienden, familie of collega’s. Positieve sociale interacties kunnen een krachtige invloed hebben op je gemoedstoestand.
  • Zelfverwennerij: Neem de tijd voor zelfzorgactiviteiten die je plezier en ontspanning brengen. Dit kan varieren van het lezen van een boek tot het nemen van een warm bad.
  • Focus op positieve gedachten: Probeer bewust je gedachten te sturen naar positieve en dankbare aspecten van je leven. Schrijf bijvoorbeeld op waar je dankbaar voor bent.
  • Plan iets leuks: Creeer iets om naar uit te kijken op Blue Monday. Dit kan een activiteit zijn waar je van houdt of iets nieuws dat je wilt proberen.
  • Muziek: Luister naar opbeurende muziek die je vrolijk maakt en energie geeft.
  • Lach: Kijk naar iets grappigs, lees een komisch boek of kijk een komediefilm. Lachen kan je stemming aanzienlijk verbeteren.
  • Beperk negatieve invloeden: Probeer blootstelling aan negatieve nieuwsberichten en stressvolle situaties te verminderen.
  • Stel realistische doelen: Maak een lijst van haalbare doelen voor de dag en voel je voldaan wanneer je ze bereikt.

Onthoud dat het normaal is om af en toe een mindere dag te hebben en het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als je merkt dat je langdurige gevoelens van somberheid of depressie ervaart is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

gezelligheid met vrienden

Hoe kan paardencoaching helpen in het omzetten van depressieve en of sombere gevoelens?

Paardencoaching, ook wel bekend als equine-assisted therapy of equine-assisted coaching, is een vorm van therapie waarbij de paarden als hulpmiddel (wij zien ze als collega) worden ingezet om emotionele en psychologische groei te ondersteunen.

zijn verschillende manieren waarbij paardencoaching kan helpen bij het omzetten van depressieve of sombere gevoelens:

  • Natuurlijke omgeving: Het werken met paarden vindt meestal plaats in de buitenlucht wat op zichzelf al helend kan zijn. De natuurlijke omgeving kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van het algemene welzijn.
  • Non-verbale communicatie: Paarden reageren sterk op non-verbale signalen en emoties. Het werken met paarden kan mensen helpen bewust te worden van hun eigen lichaamstaal en emotionele signalen. Dit bewustzijn kan de basis vormen voor het begrijpen en veranderen van negatieve patronen.
  • Verbinding en empathie: Paarden zijn sociale dieren en hebben het vermogen om een sterke verbinding met mensen aan te gaan. Het opbouwen van een relatie met een paard kan een gevoel van verbondenheid en empathie bevorderen. Dit kan helend zijn voor mensen met onder andere depressieve gevoelens.
  • Zelfreflectie: Het werken met paarden kan een omgeving creeren die bevorderlijk is voor zelfreflectie. Het observeren van hoe een paard reageert op iemands gedrag kan inzicht geven in persoonlijke patronen en emoties.
  • Verantwoordelijkheid en leiderschap: Het omgaan met en groot dier zoals een paard vereist het nemen van leiderschap en het nemen van verantwoordelijkheid. Het ontwikkelen van deze vaardigheden kan het zelfvertrouwen vergroten en een gevoel van controle over het eigen leven bevorderen.
  • Mindfulness: Het werken met paarden vereist aanwezigheid in het moment. Het focussen op de interactie met het paard kan helpen om het denken over het verleden of de toekomst los te laten en zich meer bewust te worden van het huidige moment.
  • Angstreductie: Voor sommige mensen kan de rustige aanwezigheid van paarden een kalmerend effect hebben. Dit kan helpen bij het verminderen van angstgevoelens.

Het is belangrijk op te merken dat paardencoaching het beste uitgevoerd kan worden onder begeleiding van een getrainde professional in paardencoaching (wees gerust dat zijn wij 😉). Er kan dan een veilige omgeving gecreëerd worden. Deelnemers worden begeleid bij het verkennen van hun emoties en het ontwikkelen van positieve coping-mechanismen. Deze benadering kan een waardevolle aanvulling zijn op traditionele therapie voor mensen die worstelen met depressie of sombere gevoelens.

Paardencoaching man

Conclusie:

Uiteraard kan je deze dag inderdaad heftigere sombere of depressieve gevoelens ervaren. Maar houd er wel rekening mee dat dit niet wetenschappelijk bewezen is maar is ontstaan vanuit een marketingstrategie. Over het algemeen zijn mensen vaak al wat somberder tijdens de kortere dagen. Er zijn een aantal mogelijkheden benoemd om Blue Monday positiever door te kunnen komen. Mocht er nu sprake zijn van langere tijd sombere en of depressieve gevoelens dan is het aan te raden om ook professionele hulp te zoeken. Dit kan door middel van paardencoaching. Denk je nu dit is iets voor mij? Neem dan vooral contact op en we gaan samen kijken wat wij jou kunnen bieden.

Hieronder nog even een nummer over een blauwe dag van Suzan & Freek. Wellicht kan dit vandaag jouw lichtpuntje zijn op Blue Monday. 😉

Reacties

    Geef een reactie
    paardencoach de witte vlinder krimpen aan de lek
    paarden therapie mentale weerbaarheid
    parden inzetten voor therapie
    © De Witte Vlinder | website door Click Active Internet en Media